Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2012 15:02 - Смъртоносно спокойна дисциплина
Автор: vingtsun Категория: Спорт   
Прочетен: 1927 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 


 

Сифу Вонг смята, че е постигнал баланс в живота си.

Снопове светлина отскочиха от полираните остриета, когато прорязаха въздуха. Всяко едно движение беше точно, бързо и без съмнение смъртоносно, ако бъде приложено в битка. Лицето на Сифу Вонг беше спокойно и удоволствието му беше очевидно, когато беше изцяло погълнат от рутинни, но умели и красиви, Винг Чун движения. По-рано, стоейки на верандата и говореки, Вонг Шун Люн изглеждаше спокоен, почти кротък. Но след като премина през някои от традиционите Винг Чун движения, облечен в традиционната си роба, излъчваше сила и целенасоченост. Сифу Вонг (сифу означава учител на китайски) е майстор на стила Винг Чун – един от многото бойни стилове. Като младеж той се доказал като способен боец и напреднал бързо в обучението си по Винг Чун.

Той е бил възпитаник на починалия голям майстор Ип Ман, както и близък приятел и инструктор на Брус Лий, героя от сребърния екран. Но Винг Чун не е живота му. На 53г. най-важното нещо е, че всичко върви добре. Живее с жена си, двамата си сина и дъщеря в Хонг Конг. Сифу Вонг се радва, когато може да разсее митове, които обгръщат бойните изкуства – относно вроденият им мистицизъм и причините, поради които се изучават.

- Бойците не са хора, които изучават магически сили с цел да станат мистични монаси, както филмите ги портретират – казва той, очевидно не за първи път. – Много бойни изкуства от миналото са загубили репутацията си на това да имат някакво магическо ниво, което можете да достигнете, но за нещастие, някои инструктори още поддържат тази идея.

Сифу Вонг е непреклонен, казвайки, че Винг Чун се тренира не само заради бойните умения. Винг Чун е начин на живот, който се базира на логиката, простотата и правилно изразходване на ресурсите(икономия на усилията).

  • Винг Чун се е научно умение, което индивидите практикуват за да открият своите граници и да намерят вътрешен мир. – казва той. – Ние не тренираме само и единствено заради двубоя като (само)цел. Има много неща, към които може да се приложи концепцията на Винг Чун – да бъдеш обикновен и икономичен в начина си на мислене и действие.

Без съмнение Холивуд носи голяма вина за поставянето на бойните изкуства на блестящ пиедестал, представяйки бойците като, неуязвими войни водени от мистични сили – имунизирани към болка с безгранична сила. Сифу Вонг казва, че въпреки, че филмовата кариера на Брус Лий му е помогнала да изгради за себе си такъв образ, това също така, привлякло голямо внимание към бойните изкуства.

Историята на Винг Чун е забулена в легенди, но ясно може да бъде проследена до 40те год на 20в. В Хонг Конг, където китаец на име Ип Ман носи отговорността за развитието и популяризирането на стила в наши дни. Ип Ман идва от много богато семейство. Когато комунизма започва своя възход в Китай той се страхувал, че ще загуби всичко и се преместил в Хонг Конг. Той не преподавал Винг Чунг, докато не бил прехвърлил 50-те и се нуждаел от работа. Сифу Вонг станал ученик на Ип Ман, изучавайки Винг Чун, когато бил едва на 17г. Той практикувал други видове бойни изкуства, предимно на улицата – но се обърнал към Винг Чун, когато не успял да победи възрастния майстор в спаринг мач.

Сифу Вонг казва, че достигнал вътрешен мир, тренирайки Винг Чун. За това свидетелства неговият спокоен и кротък маниер – в контраст спрямо бойните му умения. Той казва, че най-добрия начин да излезнеш от ситуация е да не се биеш, но не може да знаеш дали това винаги е възможно и поради това, бойните умения са така необходими. Въпреки проблемната си натура като младеж, той никога не се е бил само заради самия себе си.

  • След като научих Винг Чун уменията от Ип Ман често имах възможността да ги тествам. – казва той. – Експериментирайки с уменията си имах възможност да открия собтвените си ограничения и как се сравняваха с други дисциплини, и така да подобрявам себе си. След време, чрез тези опити се научих че трябва да се осланям по-малко на бойната част за да достигна до чувството за самоудовлетворение и постижение.

Една характеристика на Винг Чун е, че няма готов набор от идеи и техники „много по отворена е за ваше изполване – то не ви изполва“ казва той.

Сифу Вонг казва, че ако противоречията, които съществуваха между различните бойни стилове е начин за експериментиране и проверка на уменията, тогава това е хубаво нещо.

Но популярната дисциплина е станала толкова добре развита, така че да се биеш за да се научиш вече не е толкова специално.

 

 

 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vingtsun
Категория: Спорт
Прочетен: 114428
Постинги: 31
Коментари: 22
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930