Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.03.2017 17:02 - Мъдрецът сочи луната, глупакът вижда пръста!
Автор: vingtsun Категория: Спорт   
Прочетен: 1606 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

Мъдрецът сочи луната, глупакът вижда пръста!

 

Китайските бойни изкуства са неразривно свързани с китайския бит и култура. Наглед семпли наименования крият дълбок смисъл, достижим единствено след продължителен труд и достигане на определено ниво на съзнанието на практикуващия.

Механичното превеждане, най-често през английски, както и последващи преводи между различни езици, често води до неразбиране и изкривяване на смисъла, не само на отделни елементи от тренировъчния процес, но и на изкуството като цяло.

Когато говорим за Винг Чун терминология, ние трябва да сме наясно с някои неща. През по-голямата част от историята си Винг Чун е стил, практикуван от една шепа хора. Тези хора са били членове на горната социална класа, богати и високо образовани. Те са имали свой собствен начин на използване на китайски език, който е доста различен от съвременния китайски и в същото време е различен от китайския език, използван от обикновените хора, точно както днес, високо образовани хора, особено в някои специфични области, използват доста различен език и много специфична терминология и често са трудно разбираеми за останалите.

Така например,третата форма – Биу Джи. Обикновенно това се превежда като стрелящи пръсти. Тълкуване на този термин често отива толкова далеч, че обяснява тази Винг Чун форма като някакъв магичен инструмент, който ще даде на практикуващия свръхчовешки сили. Обичайното обяснение е, че формата трябва да го научи на тайни техники на натиск на витални точки в човешкото тяло. По този начин практикуващият ще е в състояние да нарани или дори да убие врага с пръст, като с хладно оръжие. За съжаление, това не е правилното обяснение и Биу Джи означава нещо друго. За да се разбере правилно терминът Биу Джи, ние трябва да разберем неговия произход, периода от време, когато е бил използван за първи път, кой го използва и защо.

Терминът Биу Джи първоначално идва от Чан будистката история, където след години на практика монахинята Ву Джунканг попитала Шестия Патриарх Хуейнанг за съвет и обяснение на някои неща, свързани с нейната духовна практика и подала свитък на Хуейнанг. Патриархът отговорил: "Аз съм неграмотен. Моля те, прочети ми го и може би ще бъда в състояние да обясня смисъла.", Тогава монахинята отвърнала," Вие дори не може да разпознаете думите. Как сте в състояние след това да разберете смисъла?" "Истината няма нищо общо с думите"- отговорил Хуейнанг. Истината може да се оприличи на ярка луна в небето. Думите, в този случай, могат да се оприличат на пръст. Пръстът може да посочи местоположението на Луната. Въпреки това, пръстът не е луната. За да видим красотата на Луната, е необходимо да се погледне отвъд пръста, нали?"Тази история е била широко известно на хората от висшата класа на Китай, част от тяхното образованието и те са я използвали за описване на истинското значение на Винг Чун трета форма. Разбира се, вместо да разказват пълната история през цялото време те просто използвали – "Биу Джи", където "Биу" няма нищо общо със стрелба или стрелящи пръсти, но всъщност означава: посочване, посока.

Формата е с пръст. Пръстът всъщност е пътят, наборът от инструменти за практикуващия. Тези средства не са само технически, но и интелектуални и етични. "Пръстът - форма" ще даде модели и концепции за бъдещ растеж и развитие на практикуващия. Веднъж усвоени и приети, тези модели, принципи, техники ще помогнат на практикуващия да разбере напълно изкуството, за да продължи своя път. За да израстне, за да направи най-после изкуството свое, за да го персонализира и да бъде в състояние да го използва не само в дадена бойна ситуация, но и в ежедневието .Това е смисълът – да се види цялата красота на Луната. Така че, формата е важна, пръстът е там, за да посочи на практикуващия правилната посока, без него, ние не можахме да намерим правилния път, но след като ние открием пътя, ние трябва да го използваме, да ходим по него толкова далеч, колкото можем, и да го напуснем . Погрешно е да се остане обсебен от пръста също толкова, колкото е погрешно да се тръгне по път без посока (пръст). И двете са необходими и важни. Има един по-дълбок смисъл на термина "Биу Джи", това е смисъл, широко познат на хората от древен Китай, но скрит от съвременните хора, особено от хора, чиято култура няма връзка с будизма. Има осем аспекта на живота, аспекти, важни за личностното израстване и развитие, определени от будистката практика. Тези аспекти са били част от Винг Чун практиката, както и всекидневния живот на старите майстори, но днес не са известни на повечето от ВингЧун хората. Тези аспекти също са посочени като стъпки по пътя на развитие.

 

Тези аспекти или етапи са: Правилно разбиране, Правилно намерение, Правилно говорене, Правилно действие, Житейски принос, Правилно усилие, Правилно внимание и Правилна концентрация.

 

Първата стъпка от пътя е Правилното разбиране. Мисля, че не е необходимо да се говори много тук. Без правилно разбиране е невъзможно да се достигне до по-високо ниво на каквото и да било!

Правилно намерение е втората стъпка. Правилното разбиране ни показва същността на нещата, Правилното намерение ни помага да решим какво да правим, помага ни да направим стъпка по пътя, независимо дали е цялостно изучаване на изкуството или просто отделна техника!

Правилно говорене е следващата стъпка от пътя. Правилното говорене включва познаване на истината, а също и познаването на въздействието на словото. Няма друг начин да се предаде и обясни правилно изкуството освен чрез думи. Тук е изключително важно да се използват правилните думи и да се предаде концепцията правилно.

Правилно действие е тясно свързано с правилното намерение. Подходящ отговор на дадена ситуация! В един по-широк аспект обхваща пет заповеди дадени от Буда: да не се убива, краде, лъже, да се избегне фриволно сексуално поведение и да не се вземат вещества предизвикващи илюзорни радости в ума(дроги).

Житейски принос: Това означава, че някой, който е успял да достигне ниво на Биу Джи форма, трябва да поддържа най-високите морални и етични стандарти и да бъде това, което се нарича - стълб на обществото,както много от кунг фу майсторите от миналото са били, и някои от майсторите са и днес.

Правилно усилие означава култивиране на ентусиазъм, положително отношение по един балансиран начин.

Правилно внимание означава осъзнаване на момента и фокусиране в този момент. Това е начин за постигане на възможно най-добрите резултати в дадена дейност .

Правилната Концентрация фокусира ума върху желания обект или цел. Това е едно от най-важните неща във Винг Чун обучението.

 

Беше 2007 година, когато за първи път посетих учителя Филип Байер в неговата школа в Менден(Тази школа вече не функционира). Това беше домът на Винг Чун, както го е нарекъл легендарният Вонг Шун Леунг. По стените имаше калиграфии, предаващи смисъла на отделните форми, част от тях, ръчно изработени от самият Вонг(Кралят говорещ с ръцете си). Бях любопитен и Филип намери време да ми обясни част от тях. Тогава за първи път научих, тази ""поговорка"" – Мъдрецът сочи луната, глупакът вижда пръста, предаваща смисъла на третата форма. С времето разбрах, че това е един брилянтен инструмент ...

Нека всеки го открие за себе си. Нека пребъде методът на Сифу Вонг Шун Леунг!

 

 

13.03. 2017г

Петър Живков

image




Гласувай:
0


Вълнообразно


Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vingtsun
Категория: Спорт
Прочетен: 114374
Постинги: 31
Коментари: 22
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930