Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.03.2017 10:35 - История на Винг Чун
Автор: vingtsun Категория: Спорт   
Прочетен: 1039 Коментари: 0 Гласове:
0



Според най-разпространената легенда, Винг Чун е създаден от една монахиня Нгъ Муи, избягала от опожарения манастир Шао Лин, която го предала на една девойка с име Им Вин Чун, откъдето идва и името на изкуството.
Тази легенда е доста, доста дискусионна, тъй като името на такава монахиня не фигурира в документите на Шао Лин. И факт е че, ние все още не знаем, кой и как е създал Винг Чун. Според последните проучвания, това бойно изкуство е доста по древно от преписваните му 250-300 години. Знае е се че е било използвано от тайната полиция на императорската династия Мин(а може би и от предишните). Когато династията Мин(или Минг) била победена и свалена от власт от манджурската династия Цин, останалите живи членове на тайната полиция се пръснали из цялата страна и основавали революционни ядра. Тогава била измислена и легендата с монахинята, за да принудят хората на новата власт да преследват несъществуваща личност.
Факт е че, това бойно изкуство е било препредавано в много тесен кръг и не са били много хората които са го владеели. Исторически добре, то може да бъде проследено от около 1840 година и Последният Велик Крал на Винг Чун – доктор Люнг Джан. Неговите умения в битки му спечелили тази титла, както и факта че, в един турнир с 300 предизвикателя той бил победител. Бил изключително интелигентен и разработил, нова методика и технически похвати.
Неговата школа била наследена от Чан Ван Шън, известен още като Ван сменителя на пари, или като Бика Ван, тъй като не подминавал предизвикателство. Чан Ван Шън бил и първият учител на Йип Ман.
В по ново време, Винг Чун нашумява около кинозвездата Брус Лий. Демонстрирайки свойте умения на големия екран, Брус Лий насочва вниманието на широката публика към китайските бойни изкуства в цялост и по тясно към неговия първи стил – винг чун.
Заинтересувани от тези филми, западните хора откриват както стила, така и хората който стоят зад него. На първо място, първият учител на Брус Лий – Йип Ман. За Йип Ман би могло да се напише книга, факт е че вече има 3 игрални филма и се очакват нови. Всъщност, когато през 60те години на миналия век Йип Ман отваря своя школа в Хонг конг, стила все още е като беден роднина в голямото семейство на китайските бойни изкуства. Но това предстои да бъде променено.

Вонг Шун Люнг и неговия метод
Йип Ман е имал десетки ученици и доста от тях талантливи, но дори и сред тях изпъква едно име – Вонг Шун Люнг. Вонг произхождал от семейство традиционно занимаващо се с китайска медицина и по специално билкова медицина. В по ранните си години, той имал занимания по тай-чи, но бил разочарован и напуснал. По късно в колежа той получил добра подготовка по западен бокс. След един инцидент с тогавашния си треньор, той известно време не тренирал и негов братовчед го завел в школата на Йип Ман. За Вонг нещата никога не били лесни и безоблачни и той набързо успял да се спречка с няколко ученика. В края на краищата, той успял да оцени ефективноста на това бойно изкуство и започнал да учи много усърдно. В резултата на таланта си и на усиления труд, той много скоро започнал да участва в така наречените: Беймо – битки на предизвикателството по покривите на Хонг Конг, където побеждавал представители от различни други стилове. За периода в който участвал в тези битки Вонг спечелил много слава за своя учител и издигнал името на Винг Чун на водещо място сред китайските бойни изкуства. Заради уменията си бил наречен Кралят говорещ с ръцете си. Историята сочи че е имал над 70 битки без да загуби нито една от тях, като често завършвал боя с не повече от 2-3 движения. Успоредно с боевете, той отделял много време на своите ученици и е оставил цяла плеяда достойни продължители на делото си. За съжаление, Сифу Вонг Шун Люнг, завършва преждевременно земния си път на 62 годишна възраст, през 1997година. За съжаление, без да посети България и без ние да успеем да се докоснем до една легенда. В края на живота си Сифу Вонг обединил своя опит, своите умения и своите виждания, наричайки това Вонг Шун Люнг Вин Чун Метод. За значението на Сифу Вонг в света на бойните изкуства, може да говори факта че, толкова години след смърта му, името му все още събира хиляди хора по цял свят.image




Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vingtsun
Категория: Спорт
Прочетен: 114372
Постинги: 31
Коментари: 22
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930