Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.07.2012 15:46 - Брус Лий и Винг Чун от Джеси Гловър
Автор: vingtsun Категория: Спорт   
Прочетен: 1781 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 03.07.2012 15:47



----------
Джеси Гловър е роден на 16 октомври, 1934 г. в Сиатъл, щата Вашингтон. Той е първият ученик и асистент инструктор на легендата Брус Лий. Двамата се запознават през 1959 г. като студенти в Техническия колеж "Едисън". По това време Гловър е шампион по джудо, което преподава и на Брус. По неговия образ е изграден и героя Джером Спраут от филма "Дракон: Историята на Брус Лий" от 1993 г., в който ролята на Брус Лий бе изпълнена от Джейсън Скот Лий.
Джеси започва да води собствена група по Гунг Фу заедно с Лерой Гарсия и Джеймс ДеМил. Това е първата независима група по бойното изкуство Юн Фан. Джеси Гловър е и първият оторизиран инструктор по бойни изкуства, обучен от Брус Лий. По-късно Гловър развива свой собствен метод, който нарича Не-класическо ГунгФу.
Понастоящем Джеси Гловър живее в родния си Сиатъл, където работи като писател на книги по бойни изкуства и частен инструктор по бойни изкуства. Вече над 50 години, той продължава да провежда и семинари в САЩ и по света.

Ето и официалният сайт на бойното изкуство на Джеси Гловър: www.nonclassicalgungfu.com.
-----------

Когато Брус пристига в САЩ през 1959 г. той знае около 60% от дървения робот, първа форма и части от втора и трета форма, но обучението му във Винг Чун не свършва с това.
Фук Янг, който е приятел на баща му, продължава обучението му по Винг Чун. Той е звезда от китайската опера от 10 годишна възраст. Всеки път, когато се присъединявал към нова опера, му се налагало да учи Гунг Фу стила, които съответният майстор практикувал. Така Фук Янг научил наистина много стилове и преподал части от тях на Брус. Един от стиловете, на които учил Брус, бил Винг Чун на Червената Лодка(Джонка-б.пр.). Нещата в които Брус се отличил били лепкавите ръце, затварянето, следването и ударите.

Във Винг Чун, а може би и в други бойни изкуства, хората смятат, че някой е по-добър от друг, просто, защото знае повече от системата, отколкото другия човек. Предполагам, че един човек може да превъзхожда другите в прилагането на определен аспект от дадена бойна система, чрез който лесно ще надделее над някой, който знае повече от тази система, но не може да го изпълнява добре.

Вонг Шун Люн беше човекът, които говореше за изключителните качества на Брус в много статии и интервюта. Тъй като съм се учил директно от Брус още в началото през 1959 г., знам как изглеждаше, как се чувстваше и как се движеше той. Когато видях касетата на Вонг Шун Люн с изпълнението му на първа форма и демонстрация на различни техники, ми стана ясно откъде е дошла по-голяма част от Винг Чуна на Брус, защото той се движеше точно като Вонг.

Ако човек може да затвори опонента си, преди той да може да активира нервната си система, този опонент няма какво да направи, независимо от това, колко много техники знае. До момента, в който Брус се завърна в Хонг Конг за втори път, единственият човек, които имаше шанс да спре атаката на Брус, беше Вонг Шун Люн.

Когато се сетя за Винг Чун, мисля, че някои неща в него са страхотни. В същото време мисля, че други не са практични за общо практикуващите. Вонг Шун Люн казваше, че Винг Чун е един добър кон, но малко хора могат да го яздят. Напълно съм съгласен с това му мнение. Техниките от Винг Чун, които всеки може да научи са верижните удари, следването, едновременното удряне и блокиране и някои неща от лепкавите ръце. Много от материала във формите не може да бъде приложен от повечето хора в битка.

Мисля, че концепцията на Винг Чун за лепкавите ръце е една от най-великите в бойните изкуства, но мисля, че много малко хора могат да я прилагат добре. Една от причините да мисля, че е много трудно тя да проработи е, защото както и по-голямата част от това бойно изкуство и тя е създадена да работи срещу специфични техники, които само този стил използва. Срещу всяка от основните техники във ВЧ, има контраатака, която се предполага, че трябва да се приложи, когато сте нападнат по определен начин.

Основният проблем на тази идея е, че повечето хора, с които има вероятност да влезете в бой, не са Винг Чун практикуващи и те няма да ви нападнат по Винг Чун начин. Това, което изглежда очевидно, ако някой си направи труда да го види е, че е много трудно да определиш каква атака ще използва опонента ти, ако го чакаш той да направи първото движение. Това е особено вярно за лепкавите ръце.

През годините съм правил лепкави ръце с много вингчунисти и много малко от тях можаха да приложат техниките, които рекламираха. Брус защитаваше употребата на натиск при прилагането на лепкави ръце и много малко от хората, с които аз съм се срещал, знаеха какво да правят срещу този натиск. По-късно идеята за натиска, постепенно бе приета от различни вингчунисти, но все още тези, които не са наясно с нейното съществуване са много.

Натискът прибавя изцяло нов елемент в играта. Той позволява да развиете нервната си система, така както нищо друго не може. С употребата на натиск и много, ама много практика, ръцете и тялото ви могат да се научат как да неутрализирате действията на опонента си, преди още мозъкът ви да реагира.

Брус беше майстор на този вид атака. Той беше развил толкова бърза реакция да затваря, че много малко хора можеха да реагират на атаката му. Ако някой все пак успееше да реагира, той просто го затваряше чрез натискащи лепкави ръце и продължаваше със скоростни удари, които бяха неспасяеми на близка дистанция. Картинката е такава - стоите на 1.5 – 1.8 м от опонента си, а той може да преодолее това разстояние, преди дори да можете да реагирате. Е какъв шанс имате тогава? Такъв беше Брус.

Според Вонг Шун Люн (най-добрия съвременен Винг Чун боец)(статията е писана преди 1997г., когато Вонг Шун Лун беше жив и преподаваше-б.пр.) Винг Чун е бойно изкуство – нищо повече, нищо по-малко. Той казваше, че нищо в стила не е свято и че критерият дали да използваме дадена техника, трябва да бъде способността ни да я накараме, тя наистина да работи за нас. Мисля, че тази идея не се преследва от по-голяма част от практикуващите Винг Чун.





Гласувай:
0


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vingtsun
Категория: Спорт
Прочетен: 114229
Постинги: 31
Коментари: 22
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031