Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.03.2012 22:17 - НОЖОВЕТЕ ВЪВ ВИНГ ЧУН
Автор: vingtsun Категория: Спорт   
Прочетен: 1941 Коментари: 0 Гласове:
1



 НОЖОВЕТЕ ВЪВ ВИНГ ЧУН
 Сифу Бери Лий

Отговор към въпросът на Робърт Чу, защо формата с ножовете е различна при различните учители?
Вонг Шун Люнг казваше че е научил само една шепа хора на ножовете, а Ип Ман още по малко. Сифу(има предвид Вонг) често казваше че сега формата на ножовете се практикува не както се е преподавала в ранните години и самият той също е променил последователноста по невнимание.
Всички наистина големи Винг Чун учители, осъзнавайки, че е възможно да попаднат в ситуация, в която те трябва да използват ръцете си, прекарват своето ценно време за усъвършенстване на своя Винг Чун и неговите специфични движения. Така че, от тази гледна точка, най-важното нещо за ножовете е, да знаете и разбирате теорията зад всяко едно движение, не последователността на набора от движения.
Когато започнах обучение, в онези дни, често се казваше че преди да научиш ножовете, трябва да имаш "перфектни ръце". Bat Chum Do(името на формата с ножове)се основава на движенията с (голи) ръце на Винг Чун, с някои много важни теоретически и практически различия и няма място за грешки, когато използвате нож по предназначение. Когато се биете с някой с голи ръце, вие може да бъдете ударени, може да бъдете наранени за секунда и пак да продължите борбата, или може да бъдете наранени по-сериозно, но шансовете са, че ще се възстановите и ще бъдете в състояние да се биете отново.При използване на ножове, които сте в битка с противник, който също е с оръжие, може би две, и ако направите дори малка грешка, ако вашите движения не са напълно координирани и перфектно изпълнени, ще бъдете нарязани. Можете да кървите до смърт дори от проста наглед рана, също може да умрете от инфекция и най-лошият сценарий, като пример, е, ако главата или червата ви лежат на земята.
И макар че, днес ние нямаме възможност да използваме ножовете, така както те са били предназначени, ние все още продължаваме да ги упражняваме по същия начин, със същата идея, защото това е същността на Винг Чун, да се бори за да спечели и тренировката с ножове не е по-различна. И когато имате тежки, тежки тренировки зад гърба си, разбирането и коректното изпълнение на всяко движение, ще откриете, че можете да упражнявате ножовете и малко по-малко и да се концентрирате върху усъвършенстване на целия си Винг Чун.Започвайки изучаването на ножовете прекалено рано, преди все още да сте придобили баланс и конторол върху останалата част на тялото си, преди да придобиете изключително здрав кръст и почти „перфектни ръце“ – всичко това ще доведе до деградиране на техниките и неправилно приложение на вашите движения. Тежестта на всяко оръжие, ако се практикува докато мускулите ви се изморят, може да се отрази в отпадане на ръцете ви, деградация на баланса и контрола ви и в крайна сметка ще доведе до неправилни движения с ръцете.

Ако знаете и разбирате Винг Чун ножовете, ще знаете как и защо движенията с ножовете се различават от движенията с ръцете и ще установите защо тези ножове (особено ако те са с правилното тегло за битка срещу други хора с оръжия) могат лесно да ви извадят от центъра и да ви отворят ръцете до такава степен, че да сте винаги извън центъра. И това, ако започнете да практикувате ножовете прекалено рано.

Винаги казвам на всечки онези, които искат да учат ножовете, да се запитат сами себе си доколко добри са в ръцете.  "Можеш ли да координираш тялото си като едно цяло и наистина да извлечеш сила от кръста си? Можеш ли да почувстваш движението или все пак трябва да помислиш преди това, какво всъщност правиш?“ Ако ръцете ви не са толкова добри, колкото биха могли да бъдат, то тогава забравете ножовете и се върнете обратно към яките тренировки, които ще направят така, че Вашият Винг Чун ще стане непобедим. 

Има други полезни тренировъчни цели и за ножовете, и за тоягата, но не и преди вие да БЪДЕТЕ НАИСТИНА ГОТОВИ ДА ГИ ПРАКТИКУВАТЕ!!!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: vingtsun
Категория: Спорт
Прочетен: 114436
Постинги: 31
Коментари: 22
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930