Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2012 11:55 - Да се научиш как да тренираш за да се биеш… и да победиш - Бари Лий
Автор: vingtsun Категория: Спорт   
Прочетен: 6305 Коментари: 1 Гласове:
1



Да се научиш как да тренираш за да се биеш… и да победиш
Понякога си мисля, че да се опитвам да науча учениците си как да се бият, граничи с невъзможното (не, че е невъзможно, но е много трудно).

Да бъдеш добър „Боец” е по-трудно, но да се научиш Как да се биеш, прилагайки Принципите и Техниките научени, разбрани и практикувани през тренировките, би трябвало да бъде донякъде по-лесно.
Казвам „би трябвало да бъде” по лесно, защото изглежда през годините учениците са идвали и заминавали, всеки със собствен подход към тренирането във Винг Чун.
Някои са били родени атлети, други, не толкова надарени, просто са прилагали огромна решителност и усилия. Доста хора са тренирали упорито с ентусиазъм и отдаденост. Разбира се малка част са искали просто да впечатлят приятелите си с факта, че тренират бойно изкуство. Те не се задържат за много дълго, така че тях няма да ги зачитаме.
Всички останали, обаче, в един момент от тренировъчният си процес са научили, но не са разбрали; са разбрали но не са практикували; са практикували, но не и разбрали или научили принципите и техниките дадени им от вече „изтощеният” от битки Сифу.
Постоянството е ключът към доброто трениране във всяка дисциплина
За да бъдеш постоянен има определени неща които винаги трябва да правиш:
1.    Винаги Слушай - действително да чуеш това, което се каза, да разбереш за какво се говори. Визуализирай, опитай се да видиш как това  се случва и да се концентрираш. Не се разсейвай  психически. Не кимай празноглаво.

2.    Винаги гледай - обърни внимание на всеки малък детайл, показване или демонстрация за теб като индивид, или към класа като цяло. Ако не можеш да видиш, премести се там, където ще  можеш, все пак не си застопорен на едно място. Аз съм сигурен, че инструкторът ще бъде много по-щастлив, ако можеш да видиш това, което той се опитва да ти покаже, в противен случай той си губи времето. Ако не си гледал внимателно, как да се упражняваш правилно, и когато дойде време да практикуваш с  партньор, ти поставяш както него така и себе си в неизгодно положение.
3.    Винаги се учи – можеш да се научиш единствено ако напълно разбираш  това, което слушаш, така че задавай въпроси, и ако трябва  движи тялото и крайниците си с инструктор (както той демонстрира), ако това е единственият начин чрез който можеш да си спомниш с точност. Не се заблуждавай в мислене, че се учиш, когато наистина не си разбрал.

4.Винаги разбирай - ако не разбираш напълно, отново  задавай въпроси. Повярвай ми, винаги има някой друг, който не разбира напълно, но се страхува да зададе въпроса, който си на път да зададеш. Имай смелостта да се изправиш срещу  себе си и тези около теб , защото това самочувствие и честността са жизнено важни съставки, за да  си в състояние да се биеш добре, и да не говорим за способността ти да се учиш.

5.Винаги Упражнявай – Независимо дълбочината  на разбиране, обучение, гледане или слушане, за да станеш добър майстор по бойни изкуства, трябва да  упражняваш наученото  и да  тренираш здраво. Помисли си за това, което ти е казано, не забравяй това, което ти е било показано, разбирай  принципите, които стоят зад техниките и  после практикувай, докато  движенията  не започнат да стават автоматични, докато вече не трябва да мислиш за това, което правиш. Трябва да знаеш ,че си точен в движенията си, както правиш, когато вдигаш вилицата към устата си или когато сменяш скоростта на колата.  Почувствай правилното движение, почувствай своето тяло, когато то не е наред  в техника, в баланс,  в скорост, в сила , в точност и т.н.

                                                                  Не мисли, усещай….

      И не забравяй , ако практикуваш неправилно движение или серия от движения, полагаш погрешните основи за всичко, от което следва да произлиза от тях. Твоите грешки твърде лесно се усложняват и с течение на времето, ще ти бъде по-трудно и по-трудно да ги коригираш...

     Защо?... Защото си прекарал  ценното си време в практикуване на неправилни движения, когато всичко, което трябваше да направиш в началото, беше да 1.Слушаш, 2. Гледаш, 3. Научиш и 4. Разбереш, преди да пристъпиш в ежедневна практика.

Както вече казах, последователността е ключът към добро обучение във всяка дисциплина и трябва да бъдеш  дисциплиниран в своя подход към обучението.

Ако не се чувстваш добре или си уморен, опитвай се да направиш най-малко основните "сетове" и "удари". Кали своята практика със здрав разум и не пренебрегвай това, което ти казва тялото, но не позволявай на тялото си винаги да ти създава условия.
Бъди психически силен, и лесно ще преодоляваш умората и много други болести, включително скуката и евентуално желание просто да си в кръчмата, вместо на обучение.

Ако искаш да научиш как да се биеш и да спечелиш (както моят Сифу веднъж каза: "Как може да защитиш себе си, освен ако не можеш да се биеш и да победиш?"), тогава трябва да практикуваш всички движения на Винг Чун. Не само тези, които ти харесват най-много или са ти най-лесни, и трябва да практикуваш всички тези движения през цялото време. Това означава, на всяка тренировъчна сесия в клас или у дома.
 
Трябва да се научат и разберат уникалните аспекти на обучението на Чи Сао и преди всичко, да се разработи специалното "чувство", което само Чи Сао може да ти даде.

Това, обаче, е друга тема. Разбира се прекалено обширна и сложна, за да продължим с нея в този момент.

Аз ще кажа тук и сега обаче, че ако двама души са добри  бойци по рождение на почти равни способности, единият опитен в Чи Сао , а  другият не. Тогава победата почти със сигурност ще отиде на човека с много опит в Чи Сао.

Разбирай и практикувай  целият си  Винг Чун през цялото време и ще се бориш  за победа ... "ти ще спечелиш"...

В заключение, бих искал да благодаря на всички онези, които присъстваха на събирането за рождения ми ден, благодаря на тези, които са подписали моята карта и всички тези, които са изпратили отделни съобщения както за рождения ми ден, така и във формата на пожелания „Оздравявай Скоро”.

Бих искал да кажа, че не физическите битки в  миналото, прилива на адреналин, скърцането на костите, не потта от личните постижения през дългите трудни години на обучение - никое от тях не ми е дало толкова удовлетворение, колкото това да предам трудно спечелените си знания на учениците  си през годините.

Битките на духа и егото,  на координация, памет и решителност. Битките на ума над болката и скуката, аргументът и дискусията Усмивките на удовлетворение и облекчение, това да са завършени трудни или повтарящи се серии от движения..

Гледайки  моите ученици и приятели, напредъка и постиженията им в знания, както  и физически умения, година след година, ми дава истинска гордост. И сега, след последното ми пътуване със Си-Гунг (Вонг Шун Люн) в Европа, Лондон, Хонг Конг, аз мога  да кажа със сигурност, че имаме едни от най-добрите стандарти в Винг Чун, които съм виждал някога.

Вие хората сте тези, които са бъдещето на Винг Чун ... дръжте се на ниво , тренирайте здраво и по правилния начин ... Но най-много,
 

                      Направете така, че Винг Чун да работи за вас!

превод: Алекс Алексиев





Гласувай:
1



1. анонимен - tova koeto pi6e sa dumi. I az moga da ...
10.04.2012 14:26
tova koeto pi6e sa dumi.I az moga da kaja 4e trqbva da se oprajnqvame,da ne se otkazvame i da sme postoqnni,no drug e vaprosat dali go pravim.A otnosno napisanoto-dobre e
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: vingtsun
Категория: Спорт
Прочетен: 114431
Постинги: 31
Коментари: 22
Гласове: 35
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930